Skip to content

Aseptische motorreductor

Toepassingsgerichte aseptische IP67 motorreductor voor corrosiebestendige aandrijvingen in drijvende viskwekerijen en de aquacultuur.

Aseptische motorreductor voor offshore fish farms

Speciaal voor de offshore visserij hebben wij een maatwerk aseptische motorreductor ontwikkeld. Dankzij de IP67-bescherming en speciale C5 marine coating is de motorreductor corrosiebestendig. Dit verlengt de levensduur van de motorreductor aanzienlijk en draagt bij aan de verduurzaming van offshore visserij.

Uitdagingen voor aandrijvingen in de aquacultuurproductie

Vanwege het unieke karakter van de aquacultuursector hebben de meeste fish farms specifieke behoeften die vragen om maatwerk. BEGE staat bedrijven die aquacultuursystemen produceren, bij met tailormade aandrijvingen.

Wij weten dat liersystemen voor visnetten één van de belangrijkste dynamische componenten zijn van een aquacultuurvoorziening. Onze engineers kennen de uitdagingen van zoet, zout en brak water, ruige omgevingen en open zee en wij weten welke negatieve effecten deze elementen op de aandrijfonderdelen hebben.

Toepassingsgerichte aandrijving voor drijvende viskwekerijen

Speciaal voor een kweekinstallatie hebben wij een robuuste, toepassingsgerichte aandrijving ontwikkeld. Deze aseptische motorreductor is op maat ontwikkeld voor de fish farm en bestaat uit een tandwielkast en motor met een glad oppervlak. Het geheel is volledig IP67 beschermd tegen corrosie en water. En is bestand tegen de zware omgevingsfactoren van de moderne visserij en aquacultuur.

Onze motorreductoren zijn voorzien van hoogwaardige isolatiesets om aantasting door (statische) stroom in de aandrijving te voorkomen. Op deze wijze kan er geen galvanische en elektrische corrosie plaatsvinden.

Door het aandrijfgedeelte van een aquacultuursysteem zo efficiënt mogelijk te laten presteren, kunnen viskwekerijen optimaal produceren. Met gezondere vis, stabiele oogsten, minder impact op het milieu en een beter rendement als gevolg.

Aseptisch design

IP67

Corrosiebestendig

Lange levensduur

Maatwerk

EU engineered

play-sharp-fill

Kenmerken en voordelen

 • Aseptisch design zonder koelribben en TENV
 • IP67 dompeldicht
 • Corrosiebestendige C5 marine nano-coating
 • Robuust en krachtig dankzij gebruik van hoogwaardige en sterke materialen
 • Bescherming tegen galvanische corrosie door isolatiesets
 • Ontworpen voor barre en ruige omgevingen
 • Lange levensduur
 • Co-engineering en maatwerk voor flexibele aanpassing aan klantspecifieke eisen
 • Geïntegreerde klemmenkast aan NDE-zijde van de motor met ingegoten epoxy
 • Engineering en productie in Nederland
 • CURUS/ C-CSA-US
 • Leverbaar met geïntegreerde encoder

Maatwerk IP67 motorreductor voor betrouwbaar en corrosievrij aandrijven

Langere levensduur dankzij een coating die bescherming biedt tegen corrosie, zout, vocht, slijtage en chemische stoffen.

Hoogwaardige aseptische oplossing voor fish farms

We lichten de belangrijkste onderscheidende kenmerken nader toe.

Aseptisch ontwerp met glad oppervlak

We hebben de aluminium motor ontworpen volgens een hygiënisch design met een volledig glad oppervlak, zonder ventilator en koelribben, zodat water, vuil en bacteriën snel afgevoerd worden. Het aseptische uiterlijk zorgt voor minimale obstakels zonder in te leveren op prestaties.

We leveren de aandrijving standaard zonder ontluchting, maar desgewenst plaatsen we een RVS ontluchtingsventiel. De secundaire as (uitgaande as van de reductor) is van gehard RVS420 (AISI 420 / EN 1.4034). Andere materialen zijn op aanvraag mogelijk. Voor de secundaire as zijn keerringen met een roestvaststalen veer gebruikt om afdichting te garanderen in vochtige ruimtes cq. aanraking met water.

Dankzij het hygiënische ontwerp is de motorreductor ook geschikt voor toepassingen waar voedselveiligheid belangrijk is en waar frequente reiniging voorkomt.

Hoge bescherming IP67

De aqualine motorreductor is dompeldicht dankzij de IP67 beschermingsklasse. Er dringt geen water binnen bij onderdompeling in water (30 minuten op 1m diepte). De motor blijft probleemloos functioneren, ook als er golven overheen spoelen of tijdens ruig weer.

De motor is voorzien van een IP67 45°C kabelwartel met speciale fish-farm kabel. Deze flexibele kabel heeft vertinde koperen geleiders, die oxidatie van het koper voorkomen. Een groot voordeel bij toepassingen in en rondom zout water.

Aangezien de motor TENV is, is het niet mogelijk een encoder op de achteras te monteren. Met de geïntegreerde BEGE MIG flensencoder tussen de motor en tandwielkast bieden wij toch een IP67-oplossing zonder dat er aanpassingen aan de motor nodig zijn. De encoder is volledig schok- en waterbestendig en maakt precieze positiebepaling in industriële automatiseringssystemen mogelijk.

Anti-corrosie coating

Voor optimale bescherming tegen corrosie hebben we de motorreductor voorzien van een corrosiewerende oppervlakte-bescherming. Deze speciale C5 marine nano-coating is speciaal ontwikkeld voor offshore gebieden met een hoog zoutgehalte en een bijna permanente condensatie.

De coating hecht sterk aan het materiaal waarop het wordt gespoten. Door meerdere lagen aan te brengen zorgen we ervoor dat de motorreductor optimaal beschermd is tegen externe invloeden. Onderzoek door middel van een onafhankelijke zoutspraytest toont aan dat onze motorreductor, mits voorzien van meerdere lagen coating, niet corrodeert. Dit leidt tot minder onderhoud en lagere onderhoudskosten. Waar een onbeschermde motor binnen enkele weken wegrot, kunnen wij dankzij de anti-corrosie coating een veel langere levensduur garanderen.

Case study liersysteem aandrijven

Vraagstuk: Een speler uit de fish farm industrie vroeg ons mee te denken over de beste aandrijving voor een liersysteem om netten bij een offshore viskwekerij op te stellen en binnen te halen.

Oplossing: In een co-engineeringstraject hebben wij een aseptische motorreductor ontwikkeld die het visnet door middel van zinklood en met gecontroleerde snelheid kan hijsen en vieren. Dankzij de IP67-bescherming en speciale C5 marine coating is de motorreductor corrosiebestendig. Dit verlengt de levensduur van de motorreductor aanzienlijk en draagt bij aan de verduurzaming van offshore visserij.

Toepassingen binnen en buiten de offshore aquaculture

Aseptische aandrijving voor offshore en marine

Hoewel deze aandrijfoplossing specifiek is geëngineerd voor het aandrijven van een liersysteem in een viskwekerij, is de motorreductor prima in te zetten in andere aandrijvingen in de aquacultuurproductie, zoals ankers, transportbanden en visverwerkende faciliteiten.

Door de corrosiewerende eigenschappen is deze IP67 motorreductor een zeer goede optie voor aandrijvingen in de offshore en maritieme sector zoals baggerschepen, sleepboten, windmolens, laad- en lossystemen, olieplatforms, pijpenleggers, scheepsbouwindustrie, havens en de binnenvaart.

Hygiënische omgevingen en maatwerk

Dankzij de aseptische kenmerken is deze motorreductor ook geschikt voor gebruik in hygiënische toepassingen, in de chemische industrie en in omgevingen waar zware verontreiniging plaatsvindt.

De motor kan uiteraard ook op andere type aandrijvingen worden gemonteerd. Niet alleen aan de coaxiale reductor, maar ook aan een kegelwielreductor, planetaire reductor of vlakke-opsteek reductor. Geheel in overeenstemming met klantspecifieke wensen en eisen engineeren we een maatwerk aandrijving. Wij zijn bedreven in maken wat niet standaard beschikbaar is!

Technische data

Vermogensbereik (kW)

1,1 (S1) – 1,26 (S2-30min.)

Toerental (min-1)

3.000 (2-pool), 1.500 (4-p), 1.000 (6-p), 750 (8-p)

Bouwgrootte & flens

90B14A, 90B14B, 90B5
(of op maat)

Bescherming

IP67

Koeling

TENV

Coating

C5 marine

Secundaire as materiaal

RVS 420

BEGE MIG encoder

Optioneel ingebouwd

*andere vermogens en bouwgroottes op aanvraag

Motor

Download STEP file (.zip)

Motorreductor

Download STEP file (.zip)

Contact opnemen

Meer weten over hoe een soortgelijke aseptische motorreductor in uw aandrijving past? Of heeft u een aandrijfvraagstuk dat maatwerk verlangt? Vraag vrijblijvend advies aan onze engineers.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Meld u aan voor BEGE nieuws en updates