skip to Main Content

Vergelijking hypoïde, kegelwiel en wormwiel motorreductoren

Krachtige en robuuste haakse motorreductoren voor de hoogste prestaties en een optimale axiale en radiale belastbaarheid.

Vergelijking haakse overbrengingen

Al eeuwenlang maakt men gebruik van tandwielen om iets in beweging te brengen of van richting of snelheid te laten veranderen. In de aandrijftechniek komt het regelmatig voor dat een beweging onder een hoek van 90° verder geleid dient te worden, bijvoorbeeld voor ruimtebesparing of voor het opsteken van de reductor door middel van een holle as. Dan passen we haakse motorreductoren toe.

Haakse overbrengingen zijn er in verschillende soorten: kegelwiel, wormwiel en hypoïde. Alle motorreductoren die BEGE levert, zijn krachtig en robuust en hebben daarnaast hun eigen specifieke kenmerken, voordelen en toepassingen.

Wormwiel motorreductor

Een wormwielreductor bestaat uit een worm en een wormwiel. De worm lijkt op een schroef en ligt over de vertanding van het wormwiel. Zodra de worm wordt aangedreven, draait het wormwiel traag, met een hoog koppel.

Zelfremmendheid

Andersom blokkeert de combinatie zichzelf. Dit gebeurt wanneer de hellings- of spoedhoek van de wormschroef kleiner is dan de wrijvingshoek, of wanneer de overbrengingsverhouding groot genoeg is. Bij het omkeren van de krachtrichting heeft de wormwielkast dan een zelfremmend vermogen. Door dit zelfremmende vermogen is de aanschaf van een duurdere remmotor vaak niet nodig.

Universele oplossing

Wormwiel motorreductoren kenmerken zich door de hoogwaardige kwaliteit, compactheid en universele bouwvorm. Hierdoor kan de reductor op diverse manieren gemonteerd worden in de machine of toepassing. De krachtige overbrengingen zijn stil lopend, ongevoelig voor schokbelasting en voldoen in alle opzichten aan de hoge eisen van tegenwoordig.

Toepassingen
 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Transportbanden en -installaties
 • Land- en tuinbouwinstallaties
 • Marine en offshore
 • Installaties met zelfremmend vermogen
Voordelen
 • Compacte en universele bouwvorm
 • Voordelige aanschafprijs
 • Zelfremmend bij bepaalde reducties
 • Ook beschikbaar als RVS uitvoering of met RVS holle as
 • Robuuste en geruisarme oplossing

Hypoïde motorreductor

Ons energiezuinige alternatief voor een wormwieloverbrenging, de hypoïde motorreductor, bevat speciale hyperboloïde tandwielen waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar niet snijden, maar kruisen. Het voordeel van dit type tandwiel is een hoge overbrengingsverhouding tot wel 300:1.

Rendement

Anders dan bij conventionele wormwieloverbrengingen, waar aanzienlijke verliezen ontstaan door een grote glijweerstand tussen worm en wormwiel, heeft een hypoïde aandrijving hoofdzakelijk te maken met rolweerstand tussen de tandwielen. Deze rolweerstand geeft nagenoeg geen verliezen en garandeert een hoog rendement. BEGE’s hypoïde reductoren hebben een Gleason spiraalvertanding en 1 of 2 tandwieltrappen met schuine vertanding. Alle tandwielen zijn gehard en geslepen en hebben een hyperboloïde tandwielgeometrie.

Energiezuinig alternatief

De hypoïde reductor onderscheidt zich van de wormwielreductor in energiezuinigheid, met name voor de hogere overbrengingsverhoudingen. Bij het ontwerp is tevens rekening gehouden met de uitwisselbaarheid van bestaande traditionele wormwielreductoren.

Dit alles maakt een hypoïde motorreductor een uitermate geschikt energiezuinig alternatief op de conventionele wormwiel reductor.

Toepassingen
 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Grote overbrengingsverhoudingen in beperkte ruimte
 • Transportbanden en -installaties
 • Energiezuinig alternatief voor wormwielreductoren
 • Land- en tuinbouwmachines
Voordelen
 • Hoog rendement
 • Zeer hoge overbrengingsverhoudingen
 • 1-op-1 uitwisselbaar met traditionele wormwielreductoren
 • Minder trillingen en laag geluidsniveau
 • Uitwisselbare flenzen, koppelingen en assen

Kegelwiel motorreductor

Om onze meest efficiënte haakse oplossing te realiseren, zijn kegelvormige (conische) tandwielen nodig. Dit type tandwiel is voorzien van een spiraalvormige vertanding waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar snijden. We bieden een kegeltandwieloverbrenging in 2- en 3-traps uitvoering en maken altijd gebruik van geharde en geslepen tandwielen.

Rendement

De optimale tandwielgeometrie en hoge bewerkingsnauwkeurigheid resulteren in een overbrenging waarbij de tanden telkens netjes in elkaar vallen en de rollende weerstand minimaal is. Kegeltandwiel reductoren hebben hierdoor een zeer hoog rendement en zijn ideaal voor S1-100% gebruik in de (middel)zware industrie. Onze universele haakse kegeltandwiel motorreductoren bieden consistente en optimale betrouwbaarheid onder zware werkomstandigheden.

Lange levensduur

Hoe hoger het rendement, hoe minder warmteontwikkeling en slijtage van de tandwielen, lagers en keerringen. Dit leidt automatisch tot een langere levensduur van kegelwiel motorreductoren. En een langere levensduur betekent minder downtime en een lagere TCO van de aandrijving.

Toepassingen
 • In algemene machinebouw
 • Verpakkingsmachines en logistieke oplossingen
 • Transportbanden en -installaties
 • Heavy duty toepassingen zoals in marine en offshore
Voordelen
 • Hoog rendement en onderhoudsarm
 • Geschikt voor zware omstandigheden en S1-100%
 • Verschillende as- en flensconfiguraties dankzij het modulaire systeem
 • Ook beschikbaar als RVS uitvoering of met RVS holle as

Efficiëntie per type haakse overbrenging

Van alle drie de overbrengingen heeft een wormwiel motorreductor de laagste efficiëntie. Hypoïde motorreductoren leveren een hoger rendement, maar voor beste efficiency kiest u een kegeltandwiel motorreductor.

Een wormwielreductor heeft een sterk afnemend rendement bij een oplopende overbrengingsverhouding. Bij een reductie van i=5 tot 10 is het rendement tot boven 85%. Wanneer de reductie oploopt tot i=100 haalt het wormwiel nog maar een rendement van 50%. Bij lagere toerentallen neemt het rendement van een wormwiel sterker af dan een kegelwiel of hyperboloïde tandwiel.

Onze ervaring toont aan dat het gemiddelde rendement voor een 2-traps hypoïde reductor 88% bedraagt en voor een 3-traps 83%. Door de uitsluitend rollende wrijving van een kegelwielreductor kan het rendement oplopen tot wel 98%!

Om de energie-efficiëntie te optimaliseren, smeren we de tandwielen in onze hypoïde en wormwiel aandrijvingen in met een synthetische olie ISO VG320 met als basis polyglycolen (PG). Onze kegeltandwiel reductoren worden standaard gesmeerd met een synthetische olie ISO VG150 met als basis poly-alfaolefinen (PAO).

Deze oliën hebben de juiste viscositeit die bijdraagt aan een lage wrijving en warmteontwikkeling en zijn geschikt voor omgevingstemperaturen van -5°C tot +40°C. Voor specifieke toepassingen hebben wij verschillende speciale smeermiddelen beschikbaar.

Vergelijking hypoïde, kegelwiel en wormwiel motorreductoren

Wij hebben voor elke haakse tandwieloverbrenging een geschikte motorreductor. Bekijk in één oogopslag de verschillen.

Type overbrenging

Wormwiel

Hypoïde

Kegelwiel

Product

RVM- en SE-serie

BPM-serie

K- en KE-serie

Ratio van

7,5:1

7,5:1

3,71:1

Ratio tot

100:1

300:1

179,3:1

Rendement

50 – 85%

83 – 88%

84 – 98%

Wrijving

Glijdend

Hoofdzakelijk rollend

Rollend

Warmteontwikkeling

+++

+++

+++

Levensduur

+++

+++

+++

Geluidsniveau

+++

+++

+++

Prijs

€€€

€€€€

€€€