Skip to content

Vergelijking hypoïde, kegelwiel en wormwiel motorreductoren

Krachtige en robuuste haakse motorreductoren voor de hoogste prestaties en een optimale axiale en radiale belastbaarheid.

Vergelijking haakse overbrengingen

Al eeuwenlang maakt men gebruik van tandwielen om iets in beweging te brengen of van richting of snelheid te laten veranderen. In de aandrijftechniek komt het regelmatig voor dat een beweging onder een hoek van 90° verder geleid dient te worden, bijvoorbeeld voor ruimtebesparing of voor het opsteken van de reductor door middel van een holle as. Dan passen we haakse motorreductoren toe.

Haakse overbrengingen zijn er in verschillende soorten: kegelwiel, wormwiel en hypoïde. Alle motorreductoren die BEGE levert, zijn krachtig en robuust en hebben daarnaast hun eigen specifieke kenmerken, voordelen en toepassingen.

Wormwiel motorreductor

Een wormwielreductor bestaat uit een worm en een wormwiel. De worm lijkt op een schroef en ligt over de vertanding van het wormwiel. Zodra de worm wordt aangedreven, draait het wormwiel traag, met een hoog koppel.

Zelfremmendheid

Andersom blokkeert de combinatie zichzelf. Dit gebeurt wanneer de hellings- of spoedhoek van de wormschroef kleiner is dan de wrijvingshoek, of wanneer de overbrengingsverhouding groot genoeg is. Bij het omkeren van de krachtrichting heeft de wormwielkast dan een zelfremmend vermogen. Door dit zelfremmende vermogen is de aanschaf van een duurdere remmotor vaak niet nodig.

Universele oplossing

Wormwiel motorreductoren kenmerken zich door de hoogwaardige kwaliteit, compactheid en universele bouwvorm. Hierdoor kan de reductor op diverse manieren gemonteerd worden in de machine of toepassing. De krachtige overbrengingen zijn stil lopend, ongevoelig voor schokbelasting en voldoen in alle opzichten aan de hoge eisen van tegenwoordig.

Toepassingen
 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Transportbanden en -installaties
 • Land- en tuinbouwinstallaties
 • Marine en offshore
 • Installaties met zelfremmend vermogen
Voordelen
 • Compacte en universele bouwvorm
 • Voordelige aanschafprijs
 • Zelfremmend bij bepaalde reducties
 • Ook beschikbaar als RVS uitvoering of met RVS holle as
 • Robuuste en geruisarme oplossing

Hypoïde motorreductor

Ons energiezuinige alternatief voor een wormwieloverbrenging, de hypoïde motorreductor, bevat speciale hyperboloïde tandwielen waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar niet snijden, maar kruisen. Het voordeel van dit type tandwiel is een hoge overbrengingsverhouding tot wel 300:1.

Rendement

Anders dan bij conventionele wormwieloverbrengingen, waar aanzienlijke verliezen ontstaan door een grote glijweerstand tussen worm en wormwiel, heeft een hypoïde aandrijving hoofdzakelijk te maken met rolweerstand tussen de tandwielen. Deze rolweerstand geeft nagenoeg geen verliezen en garandeert een hoog rendement. BEGE’s hypoïde reductoren hebben een Gleason spiraalvertanding en 1 of 2 tandwieltrappen met schuine vertanding. Alle tandwielen zijn gehard en geslepen en hebben een hyperboloïde tandwielgeometrie.

Energiezuinig alternatief

De hypoïde reductor onderscheidt zich van de wormwielreductor in energiezuinigheid, met name voor de hogere overbrengingsverhoudingen. Bij het ontwerp is tevens rekening gehouden met de uitwisselbaarheid van bestaande traditionele wormwielreductoren.

Dit alles maakt een hypoïde motorreductor een uitermate geschikt energiezuinig alternatief op de conventionele wormwiel reductor.

Toepassingen
 • Voedingsmiddelenindustrie
 • Grote overbrengingsverhoudingen in beperkte ruimte
 • Transportbanden en -installaties
 • Energiezuinig alternatief voor wormwielreductoren
 • Land- en tuinbouwmachines
Voordelen
 • Hoog rendement
 • Zeer hoge overbrengingsverhoudingen
 • 1-op-1 uitwisselbaar met traditionele wormwielreductoren
 • Minder trillingen en laag geluidsniveau
 • Uitwisselbare flenzen, koppelingen en assen

Kegelwiel motorreductor

Om onze meest efficiënte haakse oplossing te realiseren, zijn kegelvormige (conische) tandwielen nodig. Dit type tandwiel is voorzien van een spiraalvormige vertanding waarbij de hartlijnen van de tandwielen elkaar snijden. We bieden een kegeltandwieloverbrenging in 2- en 3-traps uitvoering en maken altijd gebruik van geharde en geslepen tandwielen.

Rendement

De optimale tandwielgeometrie en hoge bewerkingsnauwkeurigheid resulteren in een overbrenging waarbij de tanden telkens netjes in elkaar vallen en de rollende weerstand minimaal is. Kegeltandwiel reductoren hebben hierdoor een zeer hoog rendement en zijn ideaal voor S1-100% gebruik in de (middel)zware industrie. Onze universele haakse kegeltandwiel motorreductoren bieden consistente en optimale betrouwbaarheid onder zware werkomstandigheden.

Lange levensduur

Hoe hoger het rendement, hoe minder warmteontwikkeling en slijtage van de tandwielen, lagers en keerringen. Dit leidt automatisch tot een langere levensduur van kegelwiel motorreductoren. En een langere levensduur betekent minder downtime en een lagere TCO van de aandrijving.

Toepassingen
 • In algemene machinebouw
 • Verpakkingsmachines en logistieke oplossingen
 • Transportbanden en -installaties
 • Heavy duty toepassingen zoals in marine en offshore
Voordelen
 • Hoog rendement en onderhoudsarm
 • Geschikt voor zware omstandigheden en S1-100%
 • Verschillende as- en flensconfiguraties dankzij het modulaire systeem
 • Ook beschikbaar als RVS uitvoering of met RVS holle as

Efficiëntie per type haakse overbrenging

Van alle drie de overbrengingen heeft een wormwiel motorreductor de laagste efficiëntie. Hypoïde motorreductoren leveren een hoger rendement, maar voor beste efficiency kiest u een kegeltandwiel motorreductor.

Een wormwielreductor heeft een sterk afnemend rendement bij een oplopende overbrengingsverhouding. Bij een reductie van i=5 tot 10 is het rendement tot boven 85%. Wanneer de reductie oploopt tot i=100 haalt het wormwiel nog maar een rendement van 50%. Bij lagere toerentallen neemt het rendement van een wormwiel sterker af dan een kegelwiel of hyperboloïde tandwiel.

Onze ervaring toont aan dat het gemiddelde rendement voor een 2-traps hypoïde reductor 88% bedraagt en voor een 3-traps 83%. Door de uitsluitend rollende wrijving van een kegelwielreductor kan het rendement oplopen tot wel 98%!

Om de energie-efficiëntie te optimaliseren, smeren we de tandwielen in onze hypoïde en wormwiel aandrijvingen in met een synthetische olie ISO VG320 met als basis polyglycolen (PG). Onze kegeltandwiel reductoren worden standaard gesmeerd met een synthetische olie ISO VG150 met als basis poly-alfaolefinen (PAO).

Deze oliën hebben de juiste viscositeit die bijdraagt aan een lage wrijving en warmteontwikkeling en zijn geschikt voor omgevingstemperaturen van -5°C tot +40°C. Voor specifieke toepassingen hebben wij verschillende speciale smeermiddelen beschikbaar.

Vergelijking hypoïde, kegelwiel en wormwiel motorreductoren

Wij hebben voor elke haakse tandwieloverbrenging een geschikte motorreductor. Bekijk in één oogopslag de verschillen.

Type overbrenging

Wormwiel

Hypoïde

Kegelwiel

Product

RVM- en SE-serie

BPM-serie

K- en KE-serie

Ratio van

7,5:1

7,5:1

3,71:1

Ratio tot

100:1

300:1

179,3:1

Rendement

50 – 85%

83 – 88%

84 – 98%

Wrijving

Glijdend

Hoofdzakelijk rollend

Rollend

Warmteontwikkeling

+++

+++

+++

Levensduur

+++

+++

+++

Geluidsniveau

+++

+++

+++

Prijs

€€€

€€€€

€€€

Type

Wormwiel

Product

RVM- en SE-serie

Ratio van

7,5:1

Ratio tot

100:1

Rendement

50 – 85%

Wrijving

Glijdend

Warmteontwikkeling

+++

Levensduur

+++

Geluidsniveau

+++

Prijs

€€€

Type

Hypoïde

Product

BPM-serie

Ratio van

7,5 : 1

Ratio tot

300 : 1

Rendement

83 – 88%

Wrijving

Hoofdzakelijk rollend

Warmteontwikkeling

+++

Levensduur

+++

Geluidsniveau

+++

Prijs

€€€€

Type

Kegelwiel

Product

K- en KE-serie

Ratio van

3,73 : 1

Ratio tot

179,3 : 1

Rendement

84 – 98%

Wrijving

Rollend

Warmteontwikkeling

+++

Levensduur

+++

Geluidsniveau

+++

Prijs

€€€

Producent, fabrikant en leverancier van haakse motorreductoren

Krachtige en robuuste haakse motorreductoren voor de hoogste prestaties en een optimale axiale en radiale belastbaarheid.

STEEL-IT coating

BEGE combineert expertise in aandrijftechnologie met specifieke branchekennis. Speciaal voor ondernemers in de voedselindustrie voorzien wij onze haakse tandwielkasten desgewenst van een industriële STEEL-it coating voor optimale bescherming en voedselveiligheid.

Deze STEEL-IT coating is, conform HACCP-eisen, speciaal ontwikkeld voor de bewerking van materialen die in aanraking komen met levensmiddelen. De producent is marktleider op het gebied van corrosiebestendige en duurzame coatings.

Verleng de levensduur van uw haakse motorreductor dankzij een coating die bescherming biedt tegen slijtage, hitte, vocht, corrosie en chemische stoffen.

Lees meer over STEEL-IT coatings.

RVS haakse motorreductoren

Voor machinebouwers in de agrifood die liever kiezen voor een RVS haakse aandrijving, produceert BEGE RVS haakse tandwielkasten en motorreductoren. Deze roestvaststalen productlijn blinkt uit in kracht, efficiëntie en voedselveiligheid en kenmerkt zich door hoogwaardige materialen, een hygiënisch ontwerp en food-grade kwaliteit.

We co-creëren geavanceerde aandrijvingen, zonder concessies te doen op het gebied van kwaliteit, betrouwbaarheid en prestaties. Onze voedselveilige RVS tandwielkasten en motorreductoren worden vaak geplaatst in installaties waar extreem hoge vochtigheidsgraden en frequente reinigingscycli voorkomen.

Kies voor duurzame en voedselveilige haakse RVS motorreductoren indien u dient te voldoen aan de strengste internationale kwaliteits- en hygiënenormen.

Lees verder over duurzame voedselveilige aandrijvingen.

BEGE haakse tandwielkasten en motorreductoren

Voor machinebouwers die tandwieloverbrengingen onder een hoek van 90° in hun machines gebruiken, bieden wij een ruim aanbod hoogwaardige haakse aandrijvingen.

Co-engineering

Wij kennen de specifieke uitdagingen van machinebouwers in diverse branches en weten hoe belangrijk het is dat een machine zich onderscheidt door hoge kwaliteit, rendabiliteit en goede prestaties.

We zijn een van de weinige leveranciers op de markt die nauw samenwerken met de vakmensen bij onze klanten. Met co-engineering werken we binnen de gestelde doelen en planning gezamenlijk toe naar de oplevering van een integrale aandrijf- en besturingsoplossing. We streven hierbij naar een nauwe en gelijkwaardige samenwerking met de machinebouwer of eindklant.

Onze engineers hebben jarenlange ervaring in het ontwerpen en engineeren van maatwerkoplossingen voor aandrijf- en besturingsvraagstukken.

Totaaloplossing

Als kennispartner begeleiden wij machinebouwers bij het automatiseren van hun aandrijf- en besturingsprocessen. Hiervoor combineren we expertise in aandrijftechnologie met specifieke branchekennis.

Het resultaat is een volledig geïntegreerd klantspecifiek aandrijfsysteem waarmee wij het concurrentievoordeel vergroten van de productiefaciliteit van onze klanten

Omdat wij ook hoogwaardige aandrijfcomponenten produceren, zijn we in staat snel uit voorraad te leveren. Ons uitgebreide productportfolio is hierbij van onschatbare waarde. Alle componenten worden in onze eigen assemblageafdeling gemonteerd en getest en in onze spuiterij afgewerkt tot een kwalitatief hoogstaande aandrijving.

Benieuwd hoe onze haakse tandwielkasten en motorreductoren uw onderneming kunnen helpen?
Maak een afspraak met onze engineers.