Skip to content

Case study

Van den Top Machinebouw

Van leverancier naar integrale aandrijfpartner

Van den Top Machinebouw bedient al vele jaren met succes de markt voor champignon-oogstmachines en champignon-oogstafvoersystemen. In deze machines met beperkte ruimte moeten compacte en lichtgewicht onderdelen ingebouwd worden.

Opdracht

De toenmalige leverancier stopte met de productie van de aluminium motoren die Van den Top in zijn machines toepaste. Van den Top zocht een andere aanbieder die deze producten spoedig kon leveren en tevens continuïteit bood.

De opdracht van Van den Top aan BEGE was om een vervangende aluminium motor te leveren en de Ströter-aandrijvingen zodanig aan te passen dat de machines van Van den Top optimaal konden blijven functioneren.

“Met de expertise die BEGE in huis heeft op het gebied van aandrijf- en besturingstechniek zijn zij in staat machinebouwers zoals wij, te ondersteunen bij zowel de doorontwikkeling als optimalisatie van machines en apparaten.”

Henk van den Top – directeur-eigenaar Van den Top Machinebouw

Aanpak

BEGE is als kennispartner betrokken bij het verduurzamen van de voedselindustrie op het gebied van aandrijftechniek. Dit komt tot uiting in de ondersteuning die wij Van den Top bieden bij het optimaliseren van hun voedselverwerkende machines. BEGE heeft ter plaatse bij Van den Top de vereisten van de aandrijving in kaart gebracht. Uit deze inventarisatie kwam onder andere naar voren dat het gewicht en de compactheid zeer belangrijk waren.

Onze engineers hebben vervolgens de juiste componenten geselecteerd die aan deze specificaties voldeden. Dankzij onze ruime voorraad wisten we dit project in relatief korte tijd af te ronden.

Werkwijze

  • Doelstellingen definiëren
  • Specificaties in kaart brengen
  • Engineering voor de optimalisatie van de volledige constructie
  • Juiste aandrijfcomponenten selecteren
  • Componenten zeer spoedig uit voorraad leveren
  • Nauwe betrokkenheid bij toekomstige projecten

Resultaat

Mede door componenten van BEGE is Van den Top in staat krachtige en innovatieve machines te bouwen die machines maken.

Het resultaat in een notendop:

  • Snelle vervanging van de oude leverancier en realisatie van een passende oplossing
  • Assistentie bij de ontwikkeling van innovatieve sorteer- en walsmachines
  • Ondersteuning op het gebied van techniek en berekeningen
  • Upgrade van machines die stellingen en oogstmachines maken

2019: Integraal aandrijfsysteem

Momenteel is Van den Top bezig met de implementatie van een integraal aandrijfsysteem.

Voor de stalen stellages ontwikkelt Van den Top samen met BEGE momenteel een machine die stalen profielen walst. Hiervoor gebruiken ze een grote BEGE tandwielkast met hoofdmotor. Er is één bijzonder stalen profiel dat in 24 stappen gevormd moet worden.

Van den Top bouwt speciaal voor deze variant een machine met een grotere HOH-afstand tussen de rollen. Echter, om te voorkomen dat deze installatie met 24 sets walsrollen te lang is voor één tandwielkast, heeft Van den Top een innovatieve oplossing bedacht. Elke set walsrollen zal aangedreven worden door een aparte opsteek motorreductor die dankzij een frequentieregelaar en een MIG encoder volledig synchroon loopt.

BEGE is nauw betrokken bij dit grootschalige project en de implementatie verloopt voorspoedig. De verwachting is dat deze innovatieve machine zeer binnenkort in bedrijf genomen wordt.

Download de volledige case